WELKOM OP
DE WEBSITE

Zonneboiler rendement

U wilt een zonneboiler kopen en u vraagt zich af wat het rendement is? Op deze pagina leest u daar meer over. Om te beginnen weten veel mensen niet dat een zonneboiler een prima alternatief is van uw cv ketel. Een zonneboiler dat correct is geinstalleerd zal direct geld terugverdienen. U kunt tot wel 50% besparen op uw gaskosten met een zonnbeoiler.

Aangezien de zon gratis is wekt u gratis energie op (meer informatie over de werking?). Een gemiddeld Nederlands gezin met 4 personen zal op jaarbasis 160 tot 180 euro aan gaskosten besparen met een conventionele zonneboiler. Een elektrische zonneboiler zal u per jaar 350 euro besparen. Wilt u het maximale eruit halen? Kies dan voor de combi zonneboiler waarmee u tot wel 400 euro per jaar kunt besparen.

Een gemiddelde investering in een zonneboiler van 200 liter (met twee collectoren) inclusief installatiekosten, kost u 3000 tot 3500 euro. Dit betekent dat als we uitgaan van een besparing van +- 350 euro per jaar u het geld binnen ongeveer 8 jaar terug heeft verdiend.

Hoe lang gaat een zonneboiler dan mee? Een zonneboiler kan wel 25 tot 30 jaar meegaan. Dit is echter gebaseerd op voorspellingen omdat er verschillende soorten  zonneboilers zijn en er niet veel data beschikbaar is over de zonneboiler omdat deze vrij nieuw is. Zonneboilers worden uitvoerig getest in de fabrieken en door keurmerken. De voorspellingen zijn dus niet op lucht gebaseerd. Als we ervan uitgaan dat de voorspellingen kloppen (of in ieder geval in de buurt komen) dan kunnen we stellen dat een investering in een zonneboiler zeker geen foute is. U kunt minimaal 6000 euro besparen op de gaskosten (bekeken over de gehele levensduur van de zonneboiler). Het mooiste is dat u niet alleen bespaart op de kosten maar ook nog eens een bijdrage levert aan het milieu. Daar komt nog eens bij dat u niet meer/minder afhankelijk bent van de alsmaar stijgende gaskosten.

Profiteer vooral in de zomer

Wanneer de zon het meeste schijnt zal het rendement het hoogst zijn. In het voorjaar en de zomer zult u het meest profijt hebben van de boiler omdat deze heel snel het water kan verwarmen. De cv ketel hoeft u dan niet eens te gebruiken. Wilt u het rendement maximaliseren in de zomer? Zorg dan ervoor dat u de instellingen laat aanpassen om maximaal te profiteren. De vraag is of een zonneboiler ook in de winter zijn werk doet. Het antwoord hierop is ja. Het water dat verwarmd wordt kan worden bewaard en elektrisch verwarmd worden.